Barcelona’s Pau Cubarsi sets a European record on his Champions League debut against Napoli

Barcelonas stjärna Pau Cubarsi är emot Billiga Napoli Fotbollströjor vann med rätta priset som matchens lirare och slog ett 20 år gammalt klubbrekord i Champions League.

Blaugrana tog en tvåmålsledning på 17 minuter genom mål av Fermin Lopez och Joao Cancelo och såg sig aldrig tillbaka. Även om Amir Rrahmani reducerade för gästerna i halvtid, gjorde Robert Lewandowski mål i den 83:e minuten och Xavi Hernandez lag vann komfortabelt med 3-1 och 4-2 sammanlagt. Men det var den 17-årige Cubarsi som stal rampljuset med sitt skickliga försvar och lugn mot en av de mest fruktade anfallarna i Europa – Victor Osimhen.

Cubarsi visar inga nerver i sin Europadebut och blir den första spelaren Billiga Barcelona fotbollströjor för barn, som enligt Opta gjorde fler än 50 assist (61/68), 100% av sina försvarsinsatser (3/3) och fler än 5 avslut, vilket slog klubbrekordet som hade stått sig sedan säsongen 2003/04. Med sina 17 år och 50 dagar blev han också den yngste spelaren att göra sin Champions League-debut i utslagsrundan, vilket slog Real Madrids David Alabas rekord på 17 år och 258 dagar för Bayern München.

Efter matchen berömde Xavi ynglingen och sa: ”Cubarsi är inte nervös. Det är till hans fördel. Hans passningar är brutala. Han har det där lugnet. Och den pausen… en hel del kontakter med innermittfältet. Det är ett skådespel att se honom.”

Billiga FC Barcelona fotbollsdräkter blev det första laget i Champions Leagues historia att ge två spelare i åldern 17 år – Lamine Yamal är 16 år och 243 dagar gammal och Cubarsi är 17 år och 50 dagar gammal – en startplats i en utslagsmatch.

Barcelona har inte råd att vila på lagrarna när man står inför en avgörande La Liga-match mot Atletico Madrid nästa söndag kväll på Wanda Metropolitano.